Vanaf nu kunt u voor alle informatie rond Bookshelf terecht bij Vitalsource: Vitalsource

Veelgestelde vragen

Studenten

1. Ik heb een Bookshelf® account aangemaakt, waar kan ik de Bookshelf®-apps downloaden?

Je kunt voor verschillende devices een Bookshelf®-app downloaden. Kies uit een van de onderstaande mogelijkheden:

Windows app
Mac app
iPhone, iPad & iPod touch 
Android
Kindle fire

Bookshelf® heeft ook een online browser versie. Klik hier.

2. Heb ik ook toegang tot mijn educatieve e-books als ik even geen internetverbinding heb?

Ja. In alle Bookshelf®-apps worden de educatieve e-books gedownload binnen je app. Daarmee zijn ze altijd toegankelijk. Ook als je even geen internettoegang hebt.

Ook notities worden opgeslagen binnen de Bookshelf®-app.
Nieuwe notities die je maakt, worden gesynchroniseerd met al je andere devices zodra je weer een internetverbinding hebt.

De browser versie van Bookshelf® is uiteraard alleen toegankelijk als je internetverbinding hebt.

Klik hier voor de video support pagina en zie de video in het menu ‘Bookself online’: Sign in

3. Als ik notities toevoeg aan mijn educatieve e-books, worden deze dan gesynchroniseerd met al mijn devices waarop ik de Bookshelf®-app heb geïnstalleerd?

Ja. De gemaakte notities worden automatisch gesynchroniseerd.

Klik hier voor de video support pagina en zie de video in het menu ‘Bookself online’: Notities maken en markeren

4. Hoeveel mobiele devices, laptops en pc’s kan ik gebruiken om toegang te krijgen tot mijn educatieve e-books in Bookshelf®?

Er is een groot aantal Bookshelf®-apps beschikbaar voor verschillende devices en operating systemen.

Je kunt maximaal 2  pc’s of laptops en 2 mobiele devices op je Bookshelf®-account aansluiten.

Als je het maximale aantal devices hebt aangesloten, kun je eenvoudig een device de-activeren om een nieuw device te voorzien van een Bookshelf®-app met jouw account. Het de-activeren kan o.a. door in te loggen op de browser versie van Bookshelf. Via de menuoptie “Mijn Account” en vervolgens “Device authorisatie”.

Klik hier voor de video support pagina en zie de video in het menu ‘Bookself online’: Navigatie algemeen

5. Ik zie bepaalde aangeschafte educatieve e-books niet in mijn Bookshelf®-app staan. Hoe los ik dat op?

Activeer de functie “Werk boekenlijst bij”. In de browser versie van Bookshelf® kan dat via de menuoptie “Mijn Account” en vervolgens “Werk boekenlijst bij”. In de Bookshelf®-apps staat in het menu “Collecties” (met een overzicht van al jouw educatieve e-books) links bovenin een refresh button. Deze button zorgt voor een update van je boekenlijst in je app.

 

6. Nadat ik een educatief e-book heb aangeschaft, zie ik dat in mijn Bookshelf®-app weergegeven als een icoontje met een uitroepteken erin. Wat betekent dat?

Dat betekent dat je het e-book nog moet downloaden binnen de Bookshelf®-app. Dubbelklik op het icoontje met uitroepteken en klik vervolgens op ‘downloaden’. Om de educatieve e-books te kunnen downloaden moet je een internetverbinding hebben.

7. Ik zie dat nog niet alle studieboeken beschikbaar zijn als educatief e-book in Bookshelf®. Hoe kan dat?

Nog niet alle fysieke studieboeken zijn beschikbaar als educatief e-book. Uitgevers zijn momenteel druk bezig met het vergroten van het aanbod van educatieve e-books om tot een volledige dekking te komen. Per studierichting kan de compleetheid van het aanbod educatieve e-books dus verschillen.

8. Waarom kan ik geen (eenvoudige) ereader  gebruiken voor Bookshelf®?

Helaas bevat een (eenvoudige) ereader alleen functies om (platte) teksten te lezen. Bookshelf® bevat interactieve educatieve e-books met filmpjes, testen en interactieve modellen. Tevens zijn er veel functies in Bookshelf®, zoals het maken van aantekeningen en het delen ervan, die op een (eenvoudige) ereader niet werken. Voor het gebruik van Bookshelf® is het dus noodzakelijk dat je een Tablet of Smartphone als mobiele device gebruikt. Daarnaast is Bookshelf® uiteraard beschikbaar op pc en Mac en op devices met een (HTML-5) browser.

9. Ik zie verschillen tussen de educatieve e-books. Het ene e-book kan ik wel schalen en is veel interactiever en het andere niet. Hoe kan dat?

Uitgevers kunnen educatieve e-books zowel in PDF- als in ePub-bestand ontwikkelen. Een ePub-bestand laat zich makkelijker schalen naar de verschillende schermformaten (vooral fijn bij kleinere Smartphone schermen) en kent meer uitgebreide interactieve functies. Het PDF-bestand is een wat eenvoudiger bestandsformaat waar bepaalde interactieve functies en het schalen naar verschillende schermgroottes niet werkt.

Uitgevers gebruiken in toenemende mate het ePub-bestandsformaat.

10. Kan ik mijn aangeschafte educatieve e-books ook downloaden buiten mijn Bookshelf®-account op een pc, laptop of smartphone?

Nee, dat is niet mogelijk. Alle aangeschafte e-books zijn alleen te benaderen via de Bookshelf®-app of online via de browserversie van Bookshelf®.

11. Heb ik als student ook na mijn huidige studie toegang tot mijn Bookshelf®-account en daarin aangeschafte educatieve e-books?

Ja. Het Bookshelf®-account staat los van je opleiding. Je kunt de Bookshelf®-apps met daarin de aangeschafte educatieve e-books blijven gebruiken met je eigen Bookshelf®-account, ook als je studie is afgerond. Wanneer je in Bookshelf® educatieve e-books op basis van huur hebt aangeschaft, vervalt uiteraard na de huurperiode de toegang tot dat betreffende educatieve e-book

12. Kan ik mijn Bookshelf®-account ook koppelen aan de ELO van mijn opleiding?

Wanneer jouw opleiding in de ELO een koppeling heeft gebouwd met Bookshelf®, wordt automatisch door de ELO een veilige koppeling gelegd tussen jouw instellingsaccount en jouw Bookshelf®-account.
Dat betekent dat wanneer je inlogt op de ELO  je vervolgens, zonder opnieuw in te hoeven loggen, toegang hebt tot je educatieve e-books in de ELO. Daarvoor dien je eenmalig, als je in de ELO voor het eerst op een Bookshelf® functie klikt, je Bookshelf accountgegevens in te voeren in de ELO. Daarna is de toegang altijd automatisch geregeld als je via de ELO je Bookshelf® e-books wilt gebruiken.

13. Kan ik mijn notities delen met andere Bookshelf®-gebruikers?

Ja. In de notitiefuncties in je Bookshelf®-apps kun je aangeven welke notitiesets je wilt delen. In Bookshelf® heten deze sets van notities “Markeerstiften”.

Je kunt ook aangeven met welke Bookshelf®-gebruikers je de notities wilt delen. Tevens is het mogelijk je te “abonneren” op de notities van andere  Bookshelf®-gebruikers die hun notities gedeeld hebben. Ook docenten kunnen op deze manier hun notities delen met studenten.

Klik hier voor de video support pagina en zie de video in het menu ‘Bookself online’: Beheer abonnementen op markeringen/notities. Zie ook de opvolgende video’s

14. Kan ik zoeken binnen mijn notities die ik maak in Bookshelf®?

Ja. Je kunt binnen je Bookshelf®-app eenvoudig zoeken op notities via de zoekbalk zodra je in je e-book bent.

15. Op welke devices werkt Bookshelf®?

Bookshelf® werkt op alle smartphones en tablet devices met iOS of Android.

16. Kan ik de notities die ik maak in Bookshelf® knippen, kopiëren, plakken en printen?

Ja. Klik op het tabblad ‘markeringen’ in je e-book. Ga met je cursor op een markering staan en kies via je rechtermuisknop de optie ‘kopieer markering’. Vervolgens kun je de tekst plakken in bijvoorbeeld een Word-document en printen.

Om alle markeringen in één keer te kopiëren naar bijvoorbeeld een Word-bestand selecteer je met ‘CRTL-A’ alle markeringen. Vervolgens kies je via je rechtermuisknop de optie ‘kopieer geselecteerde markeringen en notities’.

Klik hier voor de video support pagina en zie de video’s in het menu ‘Bookshelf op PC of Mac’: Kopiëren en plakken & Printen.

 

17. Is het ook mogelijk om educatieve e-books te huren?

Ja, mits door de uitgever mogelijk gemaakt. Er zijn drie termijnen, te weten: ½ jaar, 1 jaar en 2 jaar.

18. Wanneer gaat het huurtermijn van mijn gehuurde educatieve e-books in?

Het huurtermijn wordt geactiveerd zodra het e-book is aangeschaft. Wij adviseren je het educatieve e-book pas te huren zodra je het gaat gebruiken.

19. Wat is het globale verschil tussen mijn PC/Mac app, de tablet/smartphone apps en de online versie van Bookshelf®?

De PC/Mac app en online browser versie hebben de meeste functionaliteiten beschikbaar. Bijvoorbeeld printen en kopiëren van tekst is alleen mogelijk in de online versie en PC/Mac versie en niet in de tablet/smartphone versie.

De tablet/smartphone apps zijn vooral bedoeld om overal en altijd bij je educatieve e-books te kunnen komen.

De online browser  versie is makkelijk wanneer je snel toegang wilt tot je Bookshelf® e-books, maar (nog) geen van de apps hebt geïnstalleerd. De in de online versie getoonde e-books worden streaming aangeboden, dus een internetverbinding is noodzakelijk.

Het voordeel van de PC/Mac, tablet en smartphone apps is dat je geen continue internetverbinding nodig hebt voor de toegang tot je e-books omdat je je e-books download binnen je Bookshelf® apps.https://online.bookshelf.nl

Klik hier om een Bookshelf® account aan te maken en hier (zie stap 2) om de Bookshelf® apps te downloaden. Klik hier voor de online browser versie.

20. Hoe kan ik bepaalde sets van notities (markeerstiften) tijdelijk verbergen en weer zichtbaar maken?

Mac app: ga in het navigatiemenu “weergave” en klik op “markers” of “toon markeerstiften”. Hier kun je bepaalde markerstiften tijdelijk aan- of uitzetten.

PC app: klik met je rechtermuisknop binnen je notitie- en markeringenoverzicht in je e-book op een set van markeringen en selecteer “marker x verbergen”. Om marker “x” weer terug te krijgen dien je wederom met je rechtermuis te klikken in de notitie- en markeringenoverzicht in je e-book en de verborgen “x” marker te selecteren. Je “x” notities en markeringen worden dan weer zichtbaar.

Tablet/smartphone app: daar is deze functionaliteit niet beschikbaar.

Online browser versie: daar is deze functionaliteit niet beschikbaar.

Klik hier voor de video support pagina en zie de video in het menu ‘Bookshelf op PC of Mac’: Markeringen en notities.

 

21. Hoe zie ik welke notities van mijn vrienden zijn?

PC/Mac app: indien de notities door een vriend is gedeeld zie je rechts onderin een “vriendenicoontje”. Als je met je muis over de notitie heengaat zie je van wie de notie afkomstig is.

Tablet/smartphone app: daar wordt geen “vriendenicoontje” weergegeven.

Online browser versie: daar staan de notities van je vrienden apart gesorteerd in je overzicht. Deze kun je aan- of uitzetten.

 

22. Ik wil bij een citaat uit mijn e-book een bronvermeldingtekst toevoegen. Hoe doe ik dat?

PC/Mac app: zodra je een stuk tekst kopieert en plakt wordt er automatisch een bronvermeldingtekst weergegeven.

Tablet/smartphone app: daar is deze functionaliteit niet beschikbaar

Online browser versie: open je e-book en rechts onderin in je scherm zie de knop ‘Cite/Link’. Klik op ‘copy’ in het ‘cite this page’ blokje om de bronvermeldingtekst te kopiëren en vervolgens te plakken in je (Word) bestand.

Klik hier voor de video support pagina en zie de video in het menu ‘Bookshelf Online’: Citeerfunctie.

23. Kan ik vanuit mijn Bookshelf® apps en online browser versie een pagina link kopiëren en toesturen aan mijn medestudenten als een URL zodat de betreffende pagina direct wordt geopend?

Ja dat kan, zolang je medestudent de beschikking heeft over hetzelfde educatief e-book in zijn account. Zodra degene op de link klikt, opent automatisch de betreffende pagina.

PC/Mac: ga naar de betreffende pagina van je e-book en selecteer de optie: kopieer pagina link (in sommige e-books werkt deze functie niet i.v.m. het ontbreken van een paginanummering)

Tablet/smartphone app: deze functie is daar niet beschikbaar.

Online browser versie: ga naar de betreffende pagina van je e-book, kopieer de URL in je browser en stuur het door.

24. Kan ik binnen mijn Bookshelf® app een apart mapje aanmaken waarin ik mijn e-books van mijn opleiding en/of andere bestanden (Word/Excel) overzichtelijk kan verzamelen?

Ja, dat kan. Deze functie is alleen beschikbaar binnen de PC/Mac app.

Klik binnen je PC of Mac app links onderin op het ‘map icoontje’ en creëer een nieuwe map. Sleep uit het e-book titeloverzicht binnen je app de betreffende titel naar het nieuwe mapje. Je e-book staat nu ook daar weergegeven.

Ook andere bestanden, zoals Word en Excel, kun je slepen naar dit mapje zodat je altijd je relevante documenten op 1 centrale plaats hebt staan.

25. Wat houdt onbeperkte toegang tot e-books via Bookshelf® in?

Bookshelf® biedt je een onbeperkte toegangsduur tot je aangeschafte e-books (ook na afloop van je studie). Onbeperkte toegangsduur houdt in dat je de – via de Bookshelf®-app gedownloade – e-books zonder beperking in de tijd (dus onbeperkt) kunt blijven gebruiken. Dit geldt zolang je de Bookshelf®-apps met de daarop gedownloade e-books gebruikt op je smartphone, tablet en/of computer. Een onbeperkte toegangsduur is uiteraard niet van toepassing indien een Bookshelf® e-book is gekocht voor een bepaalde huurperiode.

26. Ik ben mij wachtwoord kwijt. Wat nu?

Klik hier om je nieuwe wachtwoord op te vragen.

27. Van welke uitgeverijen zijn educatieve e-books beschikbaar via Bookshelf

 

via https://bookshelf.nl/ebooks-kopen/ vindt u de catalogus met daarin alle leverbare educatieve e-books via Bookshelf van de verschillende uitgeverijen.

Docenten

1. Hoe kan ik als docent Bookshelf® gebruiken? Kan dat ook via de ELO van mijn opleiding?

Als docent dient u een Bookshelf®-account aan te maken. Vervolgens kunt u daarmee ook de verschillende Bookshelf®-apps installeren.

Als uw opleiding de ELO heeft ingericht met een Bookshelf®-koppeling dan ziet u in de ELO ook Bookshelf®-functies staan en wordt er automatisch door de ELO een veilige koppeling gelegd tussen uw instellingsaccount en uw Bookshelf®-account.
Dat betekent dat wanneer u inlogt op de ELO u vervolgens, zonder opnieuw in te loggen, toegang heeft tot uw educatieve e-books in de ELO. Daarvoor dient u eenmalig, als u in de ELO voor het eerst op een Bookshelf® functie klikt, uw Bookshelf®-accountgegevens in te voeren. Daarna wordt de toegang automatisch geregeld als u via de ELO de Bookshelf® e-books wilt gebruiken.

Via de ELO kunt u als docent o.a.:

1. 30 dagen gratis toegang krijgen tot beoordelingsexemplaren en deze adopteren in uw curriculum
2. In uw lesvoorbereidingen deep-links aanbrengen binnen een Bookshelf® e-book
3. Indien een uitgever een interactieve test heeft opgenomen in het Bookshelf® e-book het resultaat direct koppelen aan het gradebook

2. Hoe kan ik als docent beoordelingsexemplaren inzien voor de samenstelling van mijn curriculum/leermiddelenlijst?

Wanneer de ELO van uw opleiding een koppeling aan Bookshelf® heeft ingericht, heeft u als docent gemakkelijk en gratis toegang tot de volledige catalogus aan educatieve e-books in Bookshelf®.

U krijgt als docent 30 dagen volledige toegang. De uitgever wordt automatisch geïnformeerd wanneer u een bepaalde titel beoordeelt en kan eventueel contact met u opnemen over uw ervaringen met de betreffende titel.

U kunt de titels beoordelen in uw eigen Bookshelf®-account via de verschillende Bookshelf®-apps. Na 30 dagen vervalt de toegang voor de betreffende titel.

Als u na beoordeling een titel adopteert in het curriculum/de leermiddelenlijst van uw opleiding, dan blijft de titel uiteraard in uw Bookshelf®-account beschikbaar.

3. Kan ik als docent notities in mijn Bookshelf®-account delen met mijn studenten?

Ja. In de notitiefuncties in je Bookshelf®-apps kunt u aangeven welke notitiesets u wilt delen. In Bookshelf® heten deze sets van notities “Markeerstiften”.

U kunt ook aangeven met welke Bookshelf®-gebruikers u de notities wilt delen. Als docent houdt u dus controle over wie uw notities mogen gebruiken.

Klik hier voor de video support pagina en zie de video in het menu ‘Bookshelf op PC of Mac’: Delen van en abonneren op markeringen en notities.

4. Wanneer ik als docent samen met een andere docent een vak doceer, krijgen wij dan beide toegang tot de voorgeschreven educatieve e-books in onze Bookshelf®-accounts?

Ja. Wanneer de opleiding de ELO heeft gekoppeld aan Bookshelf® en u beide binnen de ELO bent geïdentificeerd als docent van het betreffende vak, dan heeft u beide het educatieve e-book tot uw beschikking in uw Bookshelf®-account.

5. Kan ik als docent/school onderscheid aanbrengen tussen titels die voor studenten verplicht zijn en titels die zijn aanbevolen binnen de ELO?

Ja, dat kan indien het een Blackboard ELO betreft. Docenten kunnen hier de lijst met geadopteerde titels op het curriculum aanpassen en aangeven of een titel slechts aanbevolen is.

6. Kan ik als docent/school in de lijst met Bookshelf®-titels die ik geadopteerd heb voor het curriculum van mijn vak ook “niet-Bookshelf® producten” tonen, zoals fysieke boektitels?

Ja, dat kan indien het een Blackboard ELO betreft. Docenten kunnen hier eigen tekstelementen toevoegen met daarin bijvoorbeeld een overzicht van andere “niet-Bookshelf® producten” die zijn voorgeschreven voor een bepaald vak.

7. Wat houdt onbeperkte toegang tot e-books via Bookshelf® in?

Bookshelf® biedt u een onbeperkte toegangsduur tot uw aangeschafte e-books. Onbeperkte toegangsduur houdt in dat u de – via de Bookshelf®-app gedownloade – e-books zonder beperking in de tijd (dus onbeperkt) kunt blijven gebruiken. Dit geldt zolang u de Bookshelf®-apps met de daarop gedownloade e-books gebruikt op uw smartphone, tablet en/of computer.

ICT/scholen

1. Is er voor Bookshelf® een koppeling mogelijk met onze ELO?

Ja. Bookshelf® heeft een speciale intergratie voor ELO’s waarmee docenten en studenten ook via de ELO op basis van een Single Sign On toegang hebben tot hun Bookshelf®-account.

Deze integratie verschilt per type ELO. ELO’s dienen te voldoen aan de LTI standaard. Er zijn o.a. standaard koppelingen (building blocks/plug ins) beschikbaar voor Blackboard en Moodle.

2. Welke functies ondersteunt Bookshelf® in de ELO?

Voor docenten:

1. De mogelijkheid om vanuit de ELO direct een educatief e-book te openen en gebruiken op basis van een Single Sign On op het Bookshelf®-account.
2. Toegang krijgen tot beoordelingsexemplaren en deze adopteren in het curriculum (momenteel alleen via de Blackboard ELO).
3. In lesvoorbereidingen deep-links aanbrengen binnen een Bookshelf® e-book
4. Indien een uitgever een interactieve test heeft opgenomen in het Bookshelf® e-book is het resultaat direct te koppelen aan het gradebook (momenteel alleen via de Blackboard ELO)
5. Inzicht in het gebruik van de educatieve e-books door de student (momenteel alleen via de Blackboard ELO en afhankelijk van de privacy instelling van de opleiding).

Voor studenten:

1. De mogelijkheid om vanuit de ELO direct een educatief e-book te openen en gebruiken op basis van een Single Sign On op het Bookshelf®-account.
2. Een overzicht van voorgeschreven educatieve e-books en de mogelijkheid om deze direct aan te schaffen* (momenteel alleen via de Blackboard ELO)

* Bij de inrichting van Bookshelf® in de ELO kan de opleiding bepalen bij welke webwinkel(s) de student een Bookshelf® e-book kan aanschaffen wanneer hij of zij dit e-book nog niet beschikbaar heeft in zijn/haar account.

3. Ik wil de Bookshelf® koppeling graag realiseren voor onze ELO. Hoe loopt dat proces?

In dat proces wordt u persoonlijk begeleid door een team van specialisten bij CB. CB is de leverancier van Bookshelf® in Nederland. Gelieve contact op te nemen met Philippe Robbers, Sales- en account manager Bookshelf bij CB.

Uitgeverijen

Ik wil titels middels het Bookshelf®-platform aan gaan bieden, hoe kan ik dat doen?

Neem contact  op met uw sales- en accountmanager bij CB. Deze kan de benodigde contractafspraken met u maken en u aanvullende informatie verstrekken.

Moet ik bij de opmaak van het digitale bestand rekening houden met bepaalde vereisten voor Bookshelf®?

In bijgevoegde handleidingen van onze partner VitalSource ® treft u de specificaties aan voor de juiste opmaak voor zowel PDF– als EPUB-bestanden.